Безсъние

Най-честите причини за безсъние включват:

Стрес – смяна на работата, ново жилище, притеснение за здравето или семейството, загуба на близък, развод или всички събития, които оценяваме като стресови и предизвикват тревожност, могат да доведат до безсъние

Депресия – страдащите от депресия или спят прекалено много или не могат да заспят. Обикновено, нарушен баланс на веществата в мозъка или тревогите, които депресията предизвиква пречат да заспиването.

Психични разстройства – шизофрения, биполярно афективно разстройство, неврастениите и други психиатрични заболявания често се придружават от безсъние.

Медикаменти – много лекарства, предписвани за различни заболявания, могат да доведат до нарушения в съня. Такива са някои антидепресанти, лекарства при сърдечни заболявания и нарушения в кръвното налягане, противоалергични, кортикостероиди, комбинации от някои обезболяващи, както и някои продукти за отслабване, съдържащи кофеин и други. Реакция на отказване от някои медикаменти, алкохол, успокоителни или стимуланти

Кофеин, никотин, алкохол – кафе, кола, чай и други напитки съдържащи кофеин са добре познати, като стимуланти, подтискащи съня. Никотинът в цигарите също действа като стимулант и пречи на заспиването. Алкохолът действа „упойващо” на нервната система и може да спомогне заспиването, но пречи на достигането на по-дълбоките фази на съня може да причини и събуждане през нощта.

Заболявания – хронична болка, състояния водещи до затруднено дишане или често уриниране могат да предизвикат затруднения в съня. Такива, които се свързват с безсъние са артрит, рак, сърдечна недостатъчност, сънна апнеа, белодробни заболявания, гастроезофагеална рефлуксна болест, хипертиреоидизъм, инсулт, болест на Паркинсон, Алцхаймер и други. Точното спазване на предписаното от лекаря лечение на даденото състояние, може да спомогне за облекчаване на безсънието.

Промени в работното време и пътувания – пътуването със самолет или работа на смени може да разстрои „биологичния часовник”, които контролира циклите сън-будност на организма

Лоша хигиена на съня – като хигиена на съня се означават навиците, които спомагат за добрия сън. Лошата хигиена на съня представлява лягането по различно време, нисък комфорт на мястото за сън, дълго лежане в леглото през деня.

„Заучено” безсъние – това състояние се получава при хора, които твърде много се тревожат, че не могат да заспят или се опитват прекалено усилено да заспят. Повечето такива хора спят по-добре, когато са далеч от мястото, където обикновено спят или не се опитват да спят (например, когато гледат телевизия или четат книга).

Ядене на голямо количество храна преди сън – яденето на малка закуска преди лягане не е проблем, при приема на по-големи количества храна може да предизвика тежест, чувство за парене в гърдите или корема и други неприятни усещания, които да попречат на заспиването.

Кои са рисковите групи хора, които могат да развият безсъние?

В допълнение на имащите гореспоменатите заболявания или навици, за някои групи хора се смята, че са в по-голям риск да развият безсъние. Такива групи са:


 • пътуващите на дълги разстояния
 • хората с често сменящ се график на работа
 • възрастни над 60 годишна възраст
 • тинейджъри, юноши
 • болни от психиатрични заболявания
 • бремени жени
 • жени в менопауза
 • злоупотребяващите с медикаменти и/или наркотици
 • алкохолици

Какви са симптомите на безсъние?

Освен трудното заспиване и лесното събуждане, страдащите от безсъние изпитват и други оплаквания, които се проявяват докато са будни и често те ги довеждат при лекаря. Най-честите симптоми при безсъние са:

 • често събуждане през нощта
 • умора от сутринта
 • нарушения в концентрацията, често правене на грешки
 • намалена памет
 • раздразнителност
 • нарушена координация
 • главоболие
 • симптоми от храносмилателния тракт
 • Често началото на симптомите може да се свърже с някакво стресово събитие като смяна на училището, работата, нова връзка, загуба на близък и други.

Какво е лечението на безсъние?

Основната цел на терапията е да се открие причината за безсъние. Лекуването само на симптомите рядко довежда до успех. В голяма част от случаите, безсънието е лечимо стига да се открие точната причина за него.

Като първоначално лечение, обикновено се прилага хипнотерапия терапия. Целта и е да се научат нови навици свързани със съня. Ефективността й е съизмерима с медикаментозната терапия, а в някои случаи е и по-голяма. По време на хипнотерапия и или поведенческата терапия се прилага:

 • Обучение на нови навици свързани със съня
 • техники за релаксация
 • хипнотерапия, когнитивна поведенческа терапия и др.

Приемането на медикаменти може да помогне за преодоляване на безсънието, когато има индикации за използването им и са предписани от лекар. Страничните ефекти от тях включват сънливост, нарушения в концентрацията, нарушения в равновесието, ажитираност и други.

Изследванията показват, че комбинирането на медикаменти и хипнотерапия, в лечението на безсъние по-успешно от всеки един от двата метода по отделно. Най-голям успех има терапията, когато се избира конкретно за всеки пациент според причината

СПЕЦИАЛИСТИ

Силвана Дюлгерова
Силвана Дюлгерова
Рена Николова
Рена Николова
Наталия Филипова
Наталия Филипова

КОНТАКТИ

С предварително записване

телефон: 0887 55 12 29
гр. Стара Загора
ул. Васил Левски № 15
© 2018 All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.